RSS

Thursday, March 31, 2011

~mAgIkA??~

esok pagi ada explore race.
da lama rasanya xjoin aktiviti cenggini..
last join explore race masa muda2 sem 2 dolu.
(naper??skrang da tua ke??)
hohoho
tapi kali ni special sket..siap bertema bagai..
jadi apakah tema itu???

~MAGIKA~


seperti ini tema esok???
hohoho xdapat gambaran lagi macam mana.

perlukah saya & da geng jadi gadis2 riang seperti ini?

begitu ceria dan gembira.

atau perlukah kami jadi seperti ini?


gadis2 seperti panglima yang sentiasa bersedia + berani hadapi risiko & cabaran??

atau perlukah kami jadi ini juga??


gadis2 yang serius dan confident??

hehehe tapi yang pasti saya harap kumpulan saya ada semangat ini


menjadi gadis2 yang bersemangat dan punyai kasih sayang yang tinggi 
antara satu sama sama lain.
Moga dengan semangat kumpulan yang ada..kita akan menjadi lebih erat dan gembira.

menang kalah kan adat bertanding.
yang penting esok kita enjoy dan happy..

yeah..
Fighting!Chaiyok!

~kErinduan melAnda~

weeitt...weeiitt
alangkah seronoknya kalau kat kampung.
petang2 cenggini confirm2 dok melepak kt pondok belakang rumah, 
gosip2 dengan makcik2 kt kampung..hohoho
 seronok weyh..tambah lagi
makcik2 sekalian akan bawak pencuci mulut buat santapan waktu petang hening ni..
cer korang imagine..
gosip2, bergurau senda, beriuh sakan
sambil mecicah buah ker, makan cOk pisang ker, karipap panas ker..


hoho sedap weyh ^_^ 
gila sedap kot >>>glupp2(dah mula telan air liur nih).

tambah lagi kalau mama buat mee goreng ker, bihun goreng ker..
@ kalau mama rajin lagi, buat puding roti ker... =)
sangat2 sedap mengisi perut time nih.

tapi bila sedar..
bole imagine jer la mcm budak kat atas nih..
hakikatnya aku masih di sini..
di bumi sintok yang permai
yang sentiasa buatkan aku rindu keriuhan suara2 ceria..
suara2 ceria di kampung yang menanti kepulanganku..
(hoho..ada unsur keperasanan di situ)

moga cepat masa berlalu..moga cepat balik kampung @ lebih tepat
moga cepat balik rumah..
sebab aku rindu sangat pada mama, abah, keluarga & orang kampung
(yang keempat sekdar nak amek hati, mana tau ada org kampung aku baca blog ni ker)
hehehe..

papai ^_^

Monday, March 28, 2011

~Sad bUt tOucHIng~

Assalamualaikum
hye All..
moga hari ni anda2 mulakan hari dengan ceria dan gembira..
mulakan hari dengan senyuman =)

pagi tadi masa nak clean inbox emel yang dah sangat2 semak rasanya,
terbacala saya satu emel lama.
maybe anda, anda & anda dah terbaca @ pernah baca..
tapi nak share sekadar renungan bersama.
~eNJOy ur reading~

AMARAN : SEDIAKAN TISU SEBELUM BACA T___T

Read this, sad but touching.....

Message: can any message be more touching than this?

Daniel
I guess we are the left overs in this world.

JasmineI think so.. All of my friends have boyfriends & we are the only 2 persons

               left in this world without any special someone in our lives.

DanielYup! I don't know what to do.


JasmineI know! We'll play a game.


DanielWhat game?

JasmineI'll be your girlfriend for 30 days & you will be my boyfriend.

DanielThat's a great plan in fact, I don't have anything to do for the following weeks..

DAY 1:

They watched their first movie together & were both touched in the romantic film.


DAY 4:

They went to the beach & had a picnic... Daniel & Jasmine had their quality time together.


DAY 12:


Daniel invited Jasmine to a circus and they went to a Horror House.. Jasmine was scared

and she tried to touch Daniel's hand but by accident she touched someone else's and they both laughed..


DAY 14:

They saw a fortune teller down the road and asked for their future. The fortune teller said: "My darlings, please don't waste the time of your lives... spend your time together happily." Then tears flow from the teller's eyes.


DAY 20:


Jasmine invited Daniel to go to the hill and they saw a meteor... Jasmine mumbled something.


DAY 28:

They rode on a bus and because of the bumpy road, Jasmine gave her first kiss to Daniel by accident.


DAY 29:

11:37 pm


Daniel & Jasmine were sitting in the park where they first decided to play this game...

DanielI'm tired Jasmine... do you want any drinks? I'll buy you one.. I'll just go

            down the road..

JasmineApple juice would be fine,thanks.

DanielWait for me...


20 minutes later... a stranger  approached Jasmine.

StrangerAre you a friend of Daniel?

JasmineYes, why? What happened?

Stranger: A reckless drunken driver ran over Daniel & he is critical in the hospital.


11:57pm

The doctor came out from the emergency room & handed out an apple juice & a letter to Jasmine.

DoctorWe found this in Daniel's pocket.

Jasmine read the letter which says:

Jasmine, this past few days, I realized you are really a cute girl & I am falling for you.. your cherished smile, your everything when we played this game.. & before this game ends, I would like you to be my girlfriend for the rest of my life. I love you, Jasmine...

Jasmine crumples the paper & shouted..

"Daniel! I don't want you to die...I love you... Remember that night we saw a meteor? I mumbled something.. I wished that we would be together forever & never end this game. Please don't leave me, Daniel... I love you, you cannot do this to me

Then the clock strikes 12

Daniel's heart stop pumping


THEN IT WAS THE 30th DAY...

************************************************************************************

Always love your loved ones & show them how you feel before it's too late.. You will never know when they will be gone from your embrace.. If you were given a time to bestow petals of everlasting compassion & love to your love ones, today is the day. Love them while they are still here...

_____________________________________________

motif :
hargailah orang yang kita sayang selagi dia ada dekat dengan kita.
bukan saja untuk kekasih tetapi untuk keluarga terutamanya.
untuk mama abah, untuk abang adik kakak, untuk kawan2, untuk jiran2 dan untuk sape2 saja yang kita sayangi.

luahkan & tunjukkan kasih sayang kita pada mereka
sebelum mereka jauh & hilang.

^_^


Sunday, March 27, 2011

~wIsh mE luCk~

Assalamulaikum & gud morning..
hari ni ada exam mid sem..
doakan kejayaan saya yer..
mudah-mudahan tenang menjawab soalan
mudah-mudahan semuanya dipermudahkan.
^_^

~khashamimi~

Saturday, March 26, 2011

~rEnungAn & mUhasAbah~

Pesanan Rasulullah saw untuk kaum Lelaki :
 "Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang ananah, yang mananah, dan yang hananah dan jangan engkau kahwini yang hadaqah, yang basaqah dan yang syadaqah".

1.Wanita Ananah : wanita yang banyak mengomen itu dan ini. Apa yang diberi atau dilakukan suami untuk rumahnya tangga semua tidak kena dan tidak berpuas hati.

2.Wanita Mananah : wanita sebegini yang menidakkan usaha dan jasa suami sebaliknya mendabik dada dialah yang banyak berkorban untuk membangun rumah tangga. Dia suka mengungkit-ungkit apa yang dilakukan untuk kebaikan rumah tangga. Biasanya wanita ini bekerja atau berkedudukan tinggi dan bergaji besar.

3.Wanita Hananah : Menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain dan wanita ini berangan-angan mendapatkan suami yang lebih baik dari suami yang sedia ada. Dalam kata lain wanita sebegini tidak bersyukur dengan jodohnya itu. Wanita sebegini yang mengkufuri nikmat perkahwinan. Dia juga merendahkan kebolehan dan kemampuan suaminya.

4.Wanita Hadaqah : melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya utk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya selain itu wanita ini suka ikut nafsunya. Wanita sebigini memeningkan kepala lelaki. Dia tenguk apa saja dia mahu. Dia suka membandingkan dirinya dengan diri orang lain. Suka menunjuk-nujuk. Wanita inilah yang menjadikan suami dulu handsome sekarang sudah botak.

5. Wanita Basaqah : ada 2 makna:

Pertama wanita sebegini yang suka bersolek dan menghiaskan diri. Dia menghias diri bukan untuk suaminya tetapi untuk ditunjuk-tujukkan kepada dunia. Suka melawa. Wangnya dihabiskan untuk membeli make-up, kasut dan barang kemas. Wanita begini juga suka dipuji-puji. Kalau dia kebetulan menjadi isteri orang ternama dan menjadi pula ketua dalam kumpulan itu, orang lain tidak boleh mengatasi dirinya.

Kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagiannya.

6.Wanita Syadaqah : banyak cakap, tidak menentu lagi bising. Kebecokan itu juga menyebabkan segala kerja yang dibuatnya tidak menjadi, hanya tukang sibuk dan komen saja.

---Dicatat oleh Imam Al-Ghazalli...Wallahu'alam.---

________________________________________________________________________________

terbaca tadi dalam facebook.
 sebagai renungan dan muhasabah diri
moga diri saya, kaum keluarga, kawan2 perempuan dan wanita2 di luar sana terhindar dari golongan ini.

kadang2 kita xsedar yang diri telah lakukan kesilapan dan dosa.
itulah pentingnya tegurmenegur,nasihatmenasihati,perkongsian.
dan kita juga perlu sentiasa mencari kebenaran.
melalui pembacaan,pertanyaan.
moga hidup sentiasa diberkati dan dilindungi 
oleh Allah s.w.t
amin.

~OwH HaPPy dAy ^-^~

Assalamualaikum semua..
hari ni sangat happy rasanya..
alhamdulillah hari cuti yang indah =)

1st,
 nak share dgn korang tntg program 'donation for happiness'
hari ni tepat 4pm td,
kawan2 ajk da mula gerak hantar barang2 derma ke rumah kanak2 Arau, Perlis.
xsangka siswi2 DPP Yayasan Albukhary ni sangat la baik dan pemurah.
banyak pakaian2 seperti baju kurung, seluar, blouse n tudung2 cantik didermakan.
Nampak keikhlasan diorang.
tudung2 dan baju2 semua up-to-date okey..
masih nampak baru dan cantik..
jutaan terima kasih diucapkan pada semua yang menderma.
Confirm adik2 kat rumah kanak2 Arau happy terima barang2 tuh..
boleh mix and match lagi baju n tudung..
wah kelas gitu^_^

tag nama yg gambar upin ipin n bookmark..Cute tak?? =)
saya suka kata2 dalam bookmark
"dalam kerendahan hati ada ketinggian budi,
dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa,
dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu"

ni gambar b4 jalan2 kutip derma. >> harus!! :D

...........................................................................................

2nd,
nak gitau kat korang saya menang!! yey!!
pagi tadi pas makan saya dgn rumate join YAB PHOTO'S DAY..kitorang main puzzle..ni contoh puzzle yang kena siapkan. 

susah wey..sapa cakap senang..dah la kecik2, lembut plak tue
susun jer berselerak balik..hampir2 putus asa
tapi hasil usaha gigih kami berdua
dan mendapat sokongan dari xrumate, nor.. =p
akhirnya kami berjaya siapkan puzzle dalam masa 67 minit..
..muahaahaa..
biar lambat asal siap..kankan..

then pas fenin2 susun puzzle..join teka gambar plak..
ini cek suka okey!!betul!sangat2 suka
hahahahaha kenapa??
sebab teka gambar sambil bincang dengan kawan
~xmencabar langsung kan~
so, jawapan kitorang semua sama jer..
dah jawab..saya dengan riang balik bilik untuk siapkan asgment n tido

so tamat.
...................................................................................................................

pukul 3.40pm
tengah sedap2 tido
tiba2 rumate col..
katanya begini yer..

rumate : "mimi xnak turun ke amek hadiah"
cikKHASHA : "hadiah ape??"
rumate : "tadi puzzle.."
cikKHASHA : "owh xpe la, ila amek jer la"

then pas letak.. perasan ada mesej..so dalam mamai bacala..n
~weeeiiweeiii~
mesej nye berbunyi begini..

"tahniah, anda telah berjaya dalam aktiviti teka gambar dalam program YAB PHOTO'S DAY. Anda diminta turun ke perkarangan YAB tepat pada pukul 3.30 ptg hari ini untuk majlis penyampaian hadiah..terima kasih."

so..terus mesej rumate untuk wakilkan amek hadiah teka gambar skali.
sambil senyum2 kambing..jakun.
tapi paling xbole blah bila rumate balik..
tengok hadiah teka gambar..


YippIE!! JOHAN okey!

diulangi JOHAN OKEY!!.
hohoho cm xpercaya..mmg luck hari sabtu ni..
da namanya rezeki..jawapan sama jer dgn kawan2..tp tiba2 bole dapat johan.
so nak ucap terima kasih la pada kawan2 yang bagi jawapan.
tanpa jawapan korang..aku xmenang hadiah ni tau..
(sah2 jakun..mcm xpenah dapat hadiah)
kuikuikui
ni koleksi hadiah yang menang tadi n tambahan bookmark dan tag nama .

okey!tamat coretan pada hari ni.
(tapi hati masih berbunga2 cinta sebab dapat hadiah)
ngeh!ngeh!ngeh!
.papai.

Thursday, March 24, 2011

~1 hAri 1 bl0gger theFACEblog~

Jalan2 jengah bLog orang
terbaca Entry kat facebLog tentang segmen 1 hari 1 blogger the faceblog
menarik bila baca sebab tujuannya nak eratkan hubungan antara blogger2 Malaysia
yang baru dan lama dikenalkan
yang jauh dirapatkan
yang rapat kita mesra kan ^_^
(pandai2 tambah buat ayat sendiri) =)

jadi nak join jugak la..

nickname ~ khashamimi

nama blog ~ juga khashamimi. Rahsianya?? khashamimi adalah nama pena yg ada nilai sentimental pada diri jadi biarla orang terus kenal saya sebagai khashamimi.

tentang blog ~ blog yang ringkas yang lebih kepada peribadi.

tujuan ~ suka2. sekadar coretan tentang diri dan apa2 saja yang berkaitan. sebagai tempat luahan perasaan, cetusan idea..mungkin juga menjadi medan perkongsian.

harapan ~ "the more the merrier", harap akan ada lebih ramai yang follow n kita dapat wujudkan rangkaian dalam bertukar2 pendapat, idea dan ilmu2 berguna.

nasihat & pesanan ~ rajin2 yer melawat blog khashamimi n maybe boleh bagi cadangan untuk penambahbaikan. 

banner yang cute..i like!!

~sEnamRobik time~

Morning Malaysia!
awal2 pagi da bangun dgn motif nak join senamrobik kt padang.
=)
so walau terlambat, 
bangunla dalam kemamaian sambil tarik tuala n bekas mandian menuju ke shower..
mandi pun ala2 kadar jer.
(buat cukup syarat katakan) =>

da siap berbaju dan bertudung merah
sarung la stokin kesayangan bersama kasut sukan
n terus melangkah menuruni anak2 tangga menuju ke padang..
ingatkan da lambat tp ghope2nye belum stat.
ada budak2 sekolah tengah bersenam
alhamdulillah, atleast xmis step kan..

yiPpie!!
bila da nak stat, saya beratur depan kali tau..
(menunjukkan bt0l2 smngat tau nak aerobik)

and komen :
memang sangat2 berbaloi sebab ~
seronok giler beraerobik tadi..
instructor import yang sangat gempak..
lagu2 menarik n enjoy
kalau bole..nak lagi..tiap2 minggu lagi bagus ^_^
yg pasti kalau tiap2 minggu..tiap2 minggu juga nak dok depan..
baru senang nak follow step instructor..hohoho

psst : pada kawan2 yg telah merealisasikan senamrobik pagi nie, trima kasih sangat2, disamping mengisi masa lapang, dapat mulakan pagi dengan sihat dan ceria, sira pun dapat juga..like2..buat slalu pun xpe.. @_@



~cinTa,kEtawa,aIRmaTa~

Tajuk klise okey!!
tapi nak guna juga... =)
 cinta,ketawa & airmata
mmg xdapat dipisahkan bukan
sape ckp becinta xpenah menangis?..
(sila sokong di ruang komen)
nampak sangat, tipu!!

CINTA
sangat luas pengertiannya..sangat subjektif..
bila hati kata suka, adakah itu namanya cinta??
bak lagu p.ramlee 
"tanya sama hati apa asal sayang, apakah tandanya nampak dipandang"
tapi yang pasti, bila hati da terpaut, perasaan xdapat nafikan lagi..
betul x??
________________________________________________________

okey!!!
bila kita becinta..i mean kekasih yang becinta..
sangat bahagia bukan?? 
atleast ada tempat untuk share perasaan, suka duka
atleast ada orang memujuk saat kecewa
atleast ada teman berborak dikala sepi tiba.

"bila ku sedari,diri disayangi, langkah kaki ini,semakin berani"

betul!!
awak..awak..dan..awak
pasti pernah rasainya kan..
sebab kita perlukan rasa kepunyaan dalam diri
kita perlu disayangi dan kita perlu menyayangi

sangat indah bila kita bahagia..
ketawa,senyum2 kambing,malu2 kucing.

pic from google

yer saya juga akuinya, kerana saya juga rasa begitu ^_^
____________________________________________________________

tapi adat becinta..
ada gaduh2 manja, merajuk..
apatah lagi bila ada perkara buatkan hati cemburu
so timbul pula air mata.
pic from google
sangat sedih bila bergaduh..air mata usah cakap.
=(
sangat2 stres bukan??
mata dah bengkak..wajah xceria..

i hate it!!!
(sape yang suka..kan??kalau boleh...nak elak2 lagi)
tapi dah sinonim kan
time suka gembira.
time sedih berduka.
_________________________________________________________

kenapakah saya bt entry ni???
T___T
perlukan motivasi untuk positivekan diri
semuanya tentang cinta.
tentang aku, dia dan haruskah wujud yang ketiga??


biasala kan.. 
bila cinta ditemani ketawa dan airmata.

Saturday, March 19, 2011

~b0rAk-bOrAk~

Morning Malaysia!!!
mOrning Kedah!!!Morning Sintok!!!
=)
da lama rasa xupdate blog ni
(bajet busy sangat)
masa bt keje lain, rasa cm banyak idea jer nak mengarang
tp mengadap jer lappy..huhu off.
so kita borak2 kosong jer la ek.

bulan March ni padat sangat dengan program, assgment.
Jumaat lepas baru selesai 1 program, kursus asas fasilitator lanjutan.
tahniah pada my rumate 
clap2 to ila cathijau

kerana akhirnya berjaya menjadi pengarah projek n alhamdulillah program tu berjalan lancar dan berjaya.

n one more thing..
untuk program ni, sy jadi pengerusi majlis.
(sambil senyum2 kambing bt muka xbole blah..=))
1 lagi pengalaman baru,,tp kena byk praktis lagi yer cikKhasha.

Minggu ni program Cikgu Leha plak
'Donation for Happiness"
as ur besfren..
I wish u success n gud luck dear..

Go Chuah! Go Chuah!

promosi sket..
"Donation for Happiness" adalah program kutip2 baju terpakai n kutipan derma untuk diberi kepada rumah kanak-kanak perempuan di Perlis.
Jadi pada sape2 yg ada baju2 lama yang masih elok dan cantik,
boleh la hulurkan tangan ringankan beban untuk menderma yer
(sambil nyanyi lagu P.Ramlee ~ Allah tidak akan lupa..pada orang yang menderma)

Minggu ni juga, latihan untuk persembahan masa program OPPSS..BAKSIS juga da stat.
semalam da stat praktis dikir barat..ewah..syok sangat..enjoy jer berdikir..
untuk lakonan..i jadi assistant pengarah..(hohoho like2..) da lama rasa xmengarah2 nih..
terkenang zaman kecik2 dulu.
n satu lagi yang menarik...ada boria pulau pinang..ni cek suka. almaklum la kena dengan jiwa kan..
boria pulau pinang! kami persembahkan!
menari sakan la budak2 ni nanti. =>

owh dalam sibuk berprogram..jangan lupa assgnment da kena submit.
kena check jadual balik.

okey! da panjang lebar kita berborak kan..
nak siap pegi class dah..
papai..


Monday, March 14, 2011

Bismillahirahmanirrahim..

Moga hari esok lebih baik dari semalam..
dan moga hari esok temui kebahagiaan..

~khashaMIMI~

Saturday, March 12, 2011

~muHAsaBah~

بسم الله الرحمن الرحيم


HalO..hAlO..
owh da lama rasanya tak hupdate blog
sebenarnya banyak sangat nak share.
minggu ni je, dalam xsedar, macam2 ilmu dan pengalaman yang sy dapat.
Syukur sangat, dlm mengejar kesibukan duniawi, 
terselit juga ilmu untuk sy muhasabah diri kembali.
Alhamdulillah!!

ANDA BIJAK JAUHI ZINA.
Ceramah dari pusat Raudhatus Sakinah sangat terkesan.
Penerapan nilai2 islam dalam ceramah dapat sedarkan diri kembali..
betapa diri begitu leka dan alpa.
Alhamdulillah!!

Tayangan gambar pengguguran bayi..
owh sampainya hati manusia.
bayi yang sudah lengkap dalam kandungan sanggup digugurkan.
Guna forcep untuk cabut anggota bayi satu persatu dalam rahim sangat mengerikan.
Astaghfirullahallazim!!

Penjelasan tentang penyakit kesan berzina..
betapa saling berkaitan..
Allah tunjuk dengan jelas kesannya.
mata, mulut, tangan, kaki, alat sulit..
tiada yang terlepas dari balasanNya.
Nauzubillah!!
minta dijauhkan dari semua tu.

Ya Allah..sesungguhnya hambaMu yang lemah ini bermohon perlindungan dariMu.
Jauhkanlah diri ini dari hasutan dan desakan nafsu.
Berilah petunjuk dan hidayahMu ya Allah..
moga jalan kehidupan ini ditemani dengan sinar yang terang.
amin, amin, amin ya robal alamin.


Monday, March 7, 2011

~sAngAt sIbUk~

بسم الله الرحمن الرحيم


Alhamdulillah
lega rsanya dpt rehat2 jengah2 blog..
da lama kot rsanya xbuka blog ni.
Minggu yg sangat2 xingt dunia bznya..

wee~~ ^_^
sgt seronok bila jadual kembali ke asal
dpt tido2, mkn2, borak2, bca2, taip2
dgn tenangnya.

owh..kenapa minggu lps sibuk???
sbb minggu bkenaan tlibat dgn program dgn bebudak sekolah
sgt seronok dlm keletihan
pupuk team work..
baru tau sapa yg bole diharap n sapa yg harapkan kita..
but overall
tahniah pada semua yg terlibat..
ANDA HEBAT2 BELAKA!!
t kita bt program lagi yer..

Gambo kenangan dgn pelajar n cikgu2 skolah. =)

barisan AJK & fasi ^-^ cikKHASHA dibarisan depan yer..

Okey..
ikutkan hati nak upload byk lagi tp wireless lembap
t kita sharing2 lagi yer..

muah2..bye!

Wednesday, March 2, 2011

~pRogram bErmUla~

بسم الله الرحمن الرحيم


assalamualaikum =)
esok akan bermulalah episod kerja keras
hopefully..
semuanya berjalan lancar
moga diberi kecergasan & kesihatan yg baik.
amin.


 
Copyright kHaShaMIMI 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .